Moxa therapie
Moxatherapie is een eeuwenoude Traditionele Chinese behandelwijze. ‘Moxa’ is een andere benaming voor bijvoetkruid. Moxatherapie is een techniek waarbij het kruid tot ontbranding wordt gebracht om één of meerdere specifieke (acupunctuur)punten te stimuleren. Moxa kan op verschillende manieren toegepast worden. Je hebt het ruwe kruid die in torentjes wordt gedraaid en op de huid wordt geplaatst. Je hebt ook moxa in de vorm van een sigaar die boven de huid wordt gehouden. Je hebt ook de pure moxa die tot rijstkorrel wordt gevormd en op de huid wordt geplaatst. Een moxalamp behoort ook tot een van de toepassingen. Binnen mijn praktijk worden alle moxavormen toegepast.Wat kan het voor jou doen?
Moxa heeft vooral een verwarmende werking. Het geeft namelijk een weldadige infrarode straling af. Als ik merk dat een cliënt veel inwendige kou in het lichaam heeft dan zet ik moxa in om het lichaam te verwarmen.
Bij stijfheid, gewrichtspijnen en vermoeidheid kan het een heilzame werking hebben. Er is nog een heel belangrijke toepassing van moxa therapie, bij een stuitligging van de baby tijdens de zwangerschap. Moxatherapie kan er voor zorgen dat de baby alsnog gaat draaien. Voorwaarde voor de toepassing van moxa in dit geval is dat de verloskundige of gynaecoloog heeft geconstateerd dat het kindje nog voldoende ruimte heeft om te draaien en de baby nog niet is ingedaald. In de praktijk blijkt dit het meest succesvol tussen de 35ste en 38ste zwangerschapsweek.
Na de behandeling
Over het algemeen zal je je lekker ontspannen voelen na een behandeling met moxa. Soms kun je last hebben van bijwerkingen zoals, jeuk, tintelingen, kortdurende misselijkheid. Dit is vanwege de activerende werking. Het is erg belangrijk om goed te drinken na een behandeling, zodat afvalstoffen het lichaam kunnen verlaten.